Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Μουσικές προτάσεις για μικρά παιδιά

 

*** Το παρακάτω άρθρο αλιεύτηκε στην προσπάθεια δημιουργίας μουσικών προτάσεων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Χωρίς ιδιαίτερες  μουσικές γνώσεις και επηρεασμένη από την επιμορφωτική δράση: "Ο ρόλος της σωματικής έκφρασης στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο", ξεκίνησε ένα ταξίδι στο χώρο της μουσικής.

 Στο ερώτημα: Πώς μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στη μουσική η απάντηση είναι:

"Ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στη μουσική είναι μέσω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, δηλαδή μέσω παιχνιδιού."

Βασιζόμαστε στην κληρονομιά σημαντικών παιδαγωγών, όπως οι Dalcroze, Orff, Kodaly, Montessori, Cabezas, μεταξύ άλλων. Η αποστολή μας είναι να σπείρουμε στα παιδιά την απόλαυση για τη γνώση της μουσικής.

Dalcroze

Ο Jacmile Jacques-Dalcroze (Αυστρία, 1865 - Ελβετία, 1950) μας δίδαξε ότι η μετακίνηση του σώματος ως ένας από τους συμμάχους μας στη μουσική εκμάθηση είναι καταπληκτική. Τα μικρά  παιδιά βρίσκονται στην ανακάλυψη όλων, συμπεριλαμβανομένου του σώματός τους, και πως πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ αυτού; Ξεκινώντας με τη χρήση παλάμης, βήματα, αγγίζοντας το κεφάλι μας, τους ώμους μας, είναι ο πιο φυσικός τρόπος. Το σώμα μας είναι το πρώτο μας μουσικό όργανο και με αυτό αρχίζουμε να δουλεύουμε για την αντίληψη, την κατανόηση και τη μουσική έκφραση.

Orff

Η μέθοδος του Carl Orff (Γερμανία, 1895 - 1982) είναι μια μέθοδος της μουσικής εκπαίδευσης που επικεντρώνεται στον ρυθμό. Βασίζεται στους ρυθμούς της προφορικής γλώσσας. Ξεκινά με το πλησιέστερο πράγμα στο παιδί που είναι η ρυθμική απαγγελία, που το αντιπροσωπεύει με τις παλάμες και τα πόδια. Στη συνέχεια, εργάζεστε με διαστήματα, ξεκινώντας από τα πιο απλά. Αυτό εφαρμόζεται με δημοφιλή παιδικά τραγούδια, έως ότου ολοκληρωθεί η γνώση της διατονικής κλίμακας και στους δύο τρόπους:μείζονα και ελάσσονα.

Kodaly

Η σκέψη του Zoltán Kodály (Ουγγαρία, 1882 - 1967) βασίζεται στο γεγονός ότι η μουσική είναι για όλους, αν και όχι απαραίτητα όλοι θα μάθουν ένα όργανο. Η μουσική πρέπει να πηγαίνει από το απλό στο σύνθετο και η μουσική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει το νωρίτερο δυνατό. Στη μέθοδο του, το τραγούδι είναι η βάση της μουσικής διδασκαλίας. Βασικές αρχές του είναι η κίνηση και η φωνητική, χρησιμοποιώντας την κίνηση.

Montessori

Η μέθοδος της Μαρίας Μontessori (Ιταλία, 1870 - Ολλανδία, 1952) προετοιμάζει το παιδί για ζωή, είναι κάτι περισσότερο από μια μέθοδο. Μεταξύ άλλων, προωθεί τη χρήση αντικειμένων από την καθημερινή ζωή για τη μάθηση των παιδιών.

Cabezas

Η Estela Cabezas (Χιλή, 1921) προτείνει τη χρήση χρωμάτων στη μέθοδο «Music in Colors», συνδυάζοντάς τα με μουσικές νότες.

 Πηγή: Educación Musical para niños


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
  • Video body percussion  σε έργο του BEETHOVEN:

  • Εικόνες  για τα πρώτα μας εγχειρήματα:

Πηγή εικόνων: http://plastificandoilusionesenlainfancia.blogspot.com/p/ecos-corporales.html

  • Εικόνες για τη μέθοδο Orff  με κλικ στην εικόνα:
          ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: