Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το χελιδόνι

  Μια και κανένα άλλο πουλί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, όσο το χελιδόνι, θα στολίσουμε την τάξη, με χελιδόνια. 
 Ο λαός πιστεύει ότι τα χελιδόνια μαζί με τον κούκο, φέρνουν την άνοιξη.`Ερχονται κάθε Μάρτιο από την Αφρική (ανάμεσα στη Λιβερία και το Ζαΐρ) και ξαναγυρίζουν εκεί το Σεπτέμβριο. Αρχίζουν να ανακατασκευάζουν αμέσως τις παλιές φωλιές τους. Η φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δέκα συνεχή χρόνια.
  Αξιοθαύμαστο είναι ότι επιστρέφουν κάθε χρόνο στις ίδιες φωλιές, μια  και όλα τα αποδημητικά έχουν μια Ηλιακή πυξίδα, δηλαδή την ικανότητα να μη χάνουν την πορεία τους σε σχέση με τον
ήλιο. Όμως έχουν κι ένα άλλο εργαλείο προσανατολισμού που λέγεται Βιολογική μαγνητική Πυξίδα. Αυτή είναι η ικανότητα τους να βρίσκουν τις τιμές του μαγνητικού πεδίου της Γης, οι οποίες είναι συγκεκριμένες για κάθε γεωγραφικό πλάτος. Ακόμη χρησιμοποιούν ως σημάδια βουνά , ποτάμια, λίμνες, κτίρια κ.ά. για να βρουν την ακριβή θέση της φωλιάς τους.
 Το χελιδόνι ζει πάντα ζευγαρωμένο και η οικογενειακή του ζωή είναι υποδειγματική.
Γεννά 5 αυγά και τα κλωσσά 16 ημέρες. Κατά τη
διάρκεια του κλωσσήματος το αρσενικό κάθεται κοντά στη σύντροφό του , της κελαηδεί για να διασκεδάζει τη μονοτονία της, της φέρνει τροφή και κάθεται και κείνος στα αυγά όταν βγαίνει εκείνη για τροφή.
 Η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία δίνει πληροφορίες και οδηγίες για να φτιάξουμε εμείς κάποιες φωλιές.
 
Στο παρακάτω βίντεο θαυμάστε με τι τέχνη και μαεστρία φτιάχνει το χελιδόνι τη φωλιά του. Τους σβόλους λάσπης τους φτιάχνει με σάλιο και χώμα που βρίσκει εκεί κοντά. Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί 800-1500 σβόλους για να φτιάξει τη φωλιά του. Χρειάζεται περίπου 5-18 ημέρες για να τη φτιάξει, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

 Παρακάτω ο πίνακας του Φασιανού με τα χελιδόνια, μετατράπηκε σε puzzle on line, όπου μπορείτε να προσαρμόσετε τα κομμάτια ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που επιθυμείτε.
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

54 2 thumb large Jigsaw Puzzle54 2 thumb large Jigsaw Puzzle

Δεν υπάρχουν σχόλια: