Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

..."Όταν ζούσε ο ευτυχισμένος πρίγκιπας στο παλάτι του, πίσω από ψηλά τείχη, τίποτα δεν τάραζε την ευχάριστη κι ανέμελη ζωή του.
Κάποτε όμως ο πρίγκιπας σταμάτησε να ζει. Τότε οι άρχοντες της πολιτείας τον έφτιαξαν ένα πανέμορφο άγαλμα από χρυσό και πολύτιμους λίθους και το έστησαν στο ψηλότερο σημείο της πόλης.
Έτσι ο πρίγκιπας άρχισε να βλέπει από ψηλά όλη τη δυστυχία και τον πόνο των ανθρώπων του.
Όταν κάποια στιγμή στάθηκε στα πόδια του ένα χελιδόνι για να ξαποστάσει, πριν φύγει για τις ζεστές χώρες το παρακάλεσε να μείνει κοντά του όσο χρειαζόταν για να βοηθήσει τους ανθρώπους της πολιτείας του, απαλύνοντας τον πόνο και τη δυστυχία τους.
Άραγε με ποιο τρόπο θα το καταφέρει αυτό; Και ποιο θα είναι το τίμημα και γι’ αυτόν αλλά και για το χελιδόνι που τον αγάπησε μ’ όλη του την ψυχή;
Το σίγουρο είναι ότι ο πρίγκιπας νιώθει πια απόλυτα ευτυχισμένος."

 Το παραπάνω έργο του Oscar Wilde, παρακολουθήσαμε τελευταία σε θεατρική παράσταση.Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν και μετέφεραν τις εικόνες τους στο χαρτί.
Εξίσου μας άρεσε έστω και στην αγγλική γλώσσα η παρακολούθηση του έργου στο διαδίκτυο με κούκλες από πηλό...Απλά ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ:

 Εντυπωσιακή η αφήγηση της ιστορίας του πρίγκιπα,  από τη βαθιά φωνή του Δημήτρη Χορν το 1977.
 Επίσης μας άρεσε η παρακολούθηση της ιστορίας στο διαδίκτυο, με κούκλες από πηλό, έστω κι αν αποδίδεται στην αγγλική γλώσσα. Απολαύστε τη, σε δύο(2) μέρη:


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Gcompris



Το GCompris  

είναι μια σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού και αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Μερικές από τις δραστηριότητες αν και έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, ωστόσο διατηρούν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια κατηγοριοποίηση μερικών δραστηριοτήτων του GCompris:
-  ανακάλυψη του υπολογιστή: πληκτρολόγιο, ποντίκι, ...
-  άλγεβρα: πίνακας μνήμης, αρίθμηση, πίνακας διπλής καταχώρησης, είδωλα γεωμετρικών σχημάτων, ...
-  επιστήμη: λειτουργία διώρυγας, ο κύκλος του νερού, υποβρύχιο, ηλεκτρικά κυκλώματα, ...
-  γεωγραφία: τοποθέτησε τις χώρες στο χάρτη
-  παιχνίδια: σκάκι, μνημονικές τεχνικές, σύνδεσε 4, oware, sudoku, ...
-  ανάγνωση: εξάσκηση των αναγνωστικών δεξιοτήτων
-  άλλα: εκμάθηση της ώρας, παζλ με διάσημους πίνακες ζωγραφικής, διανυσματική σχεδίαση, ...
Αυτή τη στιγμή το GCompris προσφέρει περισσότερες από 100 δραστηριότητες, ενώ αρκετές βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το GCompris είναι ελεύθερο λογισμικό, που σημαίνει ότι μπορείτε να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες, να το βελτιώσετε και, το πιο σημαντικό, να το μοιραστείτε με όλα τα παιδιά του κόσμου.

  Για να το κατεβάσετε  στον υπολογιστή σας, πατήστε εδώ:
  Μια παρουσίαση του λογισμικού καο οδηγίες χρήσης από το συνάδελφο Γιάννη Κασκαμανίδη.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αφιέρωμα στον Καραγκιόζη



 Το video του Καραγκιόζη(επίκαιρος παρά ποτέ) είναι αφιερωμένο στο μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη.  Φτιάχτηκε στο picasa, ξεχωριστό πρόγραμμα για την επεξεργασία των φωτογραφιών, από την google,  με μουσικό απόσπασμα από τη δημιουργία του Μάνου Χατζιδάκη: "Το καταραμένο φίδι"(1949-1950) .
  Δεν ανταγωνίζεται την ταινία που πήρε το Α΄ βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας 2012 στο Artfools Video Festival  στη Λάρισα με τίτλο: "Καραγκιόζης-Και πάντα ν΄αγωνίζομαι", που έγινε στα πλαίσια προγράμματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας  το 2011:

 Στο μουσείο του Καραγκιόζη (Σπαθάρειο) στο Μαρούσι-Αττικής, θα βρείτε υλικό για την ιστορία του καθώς τις φιγούρες του για χαρτοκοπτική, για τη δημιουργία παράστασης στο Νηπιαγωγείο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το Καρναβάλι της Βενετίας...σε κούκλες!

"Σπίτι της κούκλας" ονομάζεται  το Μουσείο στην καρδιά της Βασιλείας( Barfüsserplatz) στην Ελβετία, που φιλοξενεί πάνω από 6.000 εκθέματα τοποθετημένα σε 4 ορόφους.Πρόκειται για το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.
Τα εκθέματα χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα και αντικατοπτρίζουν τα στυλ της καθημερινότητας.

 Η μοναδική ιδέα για την εμφάνιση αυτής της έκθεσης, επιτρέπει παλιά και νέα εκθέματα να πουν τις ιστορίες τους μεταφορικά, όπως το παρακάτω video που αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της συλλογής  του μουσείου με πλούσια θεματολογία :

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Το μαγικό φίλτρο

  Στο ομώνυμο comic του Goscinny ο γνωστός Πανοραμίξ(Panoramix),ο δρυΐδης του γαλατικού χωριού, έφτιαχνε το μαγικό ζωμό, που έδινε υπερφυσική δύναμη στους Γαλάτες.




 Το δικό μας μαγικό φίλτρο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου "ΕΠΙΝΟΗΣH": Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού για Ήπια Νοητική Καθυστέρηση" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ). Αποτελεί δημιουργία του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. 
 Το "ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ" είναι ένα ψηφιακό μαθησιακό παιχνίδι περιπέτειας με μία ολόκληρη ομάδα χαρακτήρων, οι οποίοι βοηθούν ο ένας τον άλλο. Το παιχνίδι αποτελείται από 4 επεισόδια, περιλαμβάνει σκηνές αφήγησης και 20 επιμέρους παιχνίδια σχετικά με τα μαθηματικά, τη γλώσσα, τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες καθημερινής ζωής. Πρόκειται για μία αυτόνομη εφαρμογή προγραμματισμένη σε Flash. Κάθε επεισόδιο σχεδιάστηκε με αυτόνομη λογική ενώ η δομή του παιχνιδιού δεν είναι δεσμευτική για τον παίχτη, ο οποίος μπορεί να εισέλθει και να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή.
  Κατεβάστε το "Μαγικό Φίλτρο" στον Η/Υ σας (αρχείο RAR)
http://www.media.uoa.gr/epinoisi/tmf/tmf20.rar
και διαβάστε περισσότερα για το "Μαγικό Φίλτρο" (αρχείο PDF)
http://www2.media.uoa.gr/epinoisi/docs/publ/MagikoFiltro-1selida.pdf 


Make your own photo slideshow at Animoto.

Οι εντυπώσεις των παιδιών από το λογισμικό το σχολ.έτος:2009-2010.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Χαρταετός στο Νηπιαγωγείο

Τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο τρελαίνονται για τον χαρταετό, έθιμο παλιό και αγαπημένο. Τον ζωγραφίζουν σε φύλλα εργασίας και επίμονα ζητούν να κατασκευάσουν τον δικό τους.
Ενέμπνευσε το μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη , συγκίνησε ποιητές και λογοτέχνες με το αίσθημα ελευθερίας που χαρίζει.
Σας παραθέτω εικόνες  για ζωγραφική και εργασίες από περιοδικά εκπαίδευσης.
Επίσης προτάσεις για μαγειρέματα , που να συνοδεύσουν το πέταγμά του.
Περισσότερα για το έθιμο του χαρταετού στη λαογραφία από το site: Λαογραφία:"ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Ο... ΠΟΤΑΜΟΣ".

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Το καρναβάλι των ζώων(ένα διαφορετικό καρναβάλι)


Ο Καμίγ Σεν-Σανς το Φεβρουάριο του 1886 έγραψε μέσα σε λίγες μέρες «Το Καρναβάλι των Ζώων» (Le carnaval des animaux). Πρόκειται για ένα λαμπερό, πνευματώδες, παράδοξο παιχνίδι, όλο χιούμορ, φαντασία, εφευρετικότητα και φινέτσα.Το έργο γράφτηκε για δύο πιάνα, δύο βιολιά, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, φλάουτο, κλαρινέτο, ξυλόφωνο και αρμόνικα. 
Αν και είναι γραμμένο για μικρό σύνολο οργάνων, το έργο είναι υπόδειγμα ευρηματικής ενορχήστρωσης. Το Καρναβάλι των ζώων μετά το θάνατο του συνθέτη, έγινε ίσως το πιο δημοφιλές και πολυπαιγμένο έργο του.ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ μαζί με τα παιδιά:
Συλλογή και πληροφορίες γαι τα μουσικά όργανα και τη μουσική μπορείτε να αντλήσετε από το site: Πανελλήνια 'Ενωση Εκπαιδευτικών της  Μουσικής Δημόσιας Εκπαίδευσης καθώς και clipart-εικόνες σχετικά με το έργο για πίνακα αναφοράς.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


  (κλικ στην εικόνα)

Το ποιηματάκι της
Η κυρα- Σαρακοστή, έθιμο παλιό, αποτελεί έναυσμα συζήτησης για τη διατροφή  στα πλαίσια Αγωγής Υγείας αλλά και τη μεσογειακή διατροφή. Ενδιαφέρουσα κατασκευή με τα σακουλάκια της στο διαδίκτυο, από το κατηχητικό του Πόρου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ

Ο κλόουν της τάξης μας  

 Το Τριώδιο άνοιξε και οι μάσκες ,οι στολές,τα καπέλα και γενικά οι κατασκευές στο Νηπιαγωγείο, έχουν προτεραιότητα. Από το διαδίκτυο δύο κλόουν (που μπορείτε να τους μεγενθύνετε σε Α3),  η ιστορία του Αρλεκίνου και 
πίνακες ζωγραφικής για το στολισμό της τάξης και άλλες δραστηριότητες.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΚΙΤΡΙΝΟΡΑΜΦΟΥΛΗΣ

 (Εκδόσεις: Οσελότος Συγγραφέας: Σωτηρία Γεωργοτά 
Εικονογράφηση: Μόνικα Λίλλη Διάσταση 22Χ24 Σελίδες: 32 isbn 978-960-9499-87-3) 

Η εξαιρετική συνάδελφος Σωτηρία Γεωργοτά εξέδωσε το ομώνυμο οικολογικό παραμύθι που τα παιδιά το απόδωσαν με το δικό τους τρόπο:

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα ζώα της φάρμας

   Το θέμα προέκυψε μετά από συζήτηση με τα παιδιά για τα ζώα που αγαπούν. Ο πίνακας αναφοράς έφερε στην μνήμη τους αγαπημένα παιδικά τραγούδια.Αναζητώντας στο διαδίκτυο, στο site: ανακάλυψα υλικό για κατασκευές, την ιστορία της φάρμας , εικόνες και ένα γράφημα με το ζώο της προτίμησής μου.Ιδιαίτερα άρεσε στα παιδιά το αγγλικό τραγουδάκι:"Ο αγρότης στην κοιλάδα"με την ανάλογη μετάφραση.Και karaoke.

Σε ομαδική εργασία,είχαμε το ακόλουθο αποτέλεσμα :

και οι προτιμήσεις μας στα ζώα σε ζωγραφιές .


Στο διαδίκτυο ένα αγαπημένο τραγουδάκι:"Old MacDonal had a farm" στα αγγλικά...

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Μια συλλογή παραμυθιών από το διαδίκτυο... διασκευασμένη.

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...


Για την ενίσχυση του  του γραπτού λόγου στο Νηπιαγωγείο, δημιούργησα ένα βιβλιαράκι για κάθε παιδί, ενώνοντας τις σελίδες με συρραπτικό ή κόλλα. Στη συνέχεια, τα παιδιά  το χρωματίζουν  & αντιγράφουν τις λέξεις που αντιστοιχούν σε κάθε εικόνα , από καρτέλες που έχουμε ετοιμάσει.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ

Δέντρο
Μήλα και φύλλα
Εντυπωσιάστηκα με την διασκευή του ομώνυμου βιβλίου-Shel Silverstein (1930 – 1999)-σε ταινία μικρού μήκους. Μετά την ακρόαση του παραμυθιού & την προβολή της ταινίας,  με τα παιδιά δουλέψαμε σε ομαδική εργασία την κατασκευή της μηλιάς και του μικρού αγοριού (μπορείτε μετά την εκτύπωση να τα μεγενθύνετε σε Α3).
Μπορείτε να κατεβάσετε την ιστορία εδώ.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΠΙΓΚΟΥΪΝΟΙ


  • Μια εννοιολογική χαρτογράφηση (με κλικ στην εικόνα)φτιαγμένη με εργαλείο του WEB 2.0. Για περισσότερα δοκιμάστε: http://www.spicynodes.org
  • Η ιστορία του πιγκουΐνου σε κάρτες.

Φωτογραφίες από κατασκευές στο Νηπιαγωγείο




 Μερικές φωτογραφίες από  κατασκευές στο Νηπιαγωγείο(Πατήστε την εικόνα).

Φωτογραφίες από τον Οδηγό Νηπιαγωγού.

Από τον Οδηγό Νηπιαγωγού μια σύντομη περιήγηση στους  12 μήνες του χρόνου σε video, εδώ: